zaterdag 18 januari 2020

Top 10 redenen om octrooien aan te vragen; #2

Top 10 redenen om octrooien aan te vragen; #2


Bij het programma Dragons den worden af en toe technische innovaties getoond. Tachtig procent van de uitvinders weten zo weinig van octrooien, dat ze geen octrooi hebben aangevraagd op hun uitvinding en dat hun uitvinding hierdoor onbeschermd blijkt. Dit scheelt grofweg de helft in de waardering, die de investeerders, de zogenaamde dragons aan de innovatie willen toekennen. De helft!
De tweede reden om in jouw innovatieve bedrijf toch een octrooiportefeuille op te bouwen is de grote waardestijging die het aan jouw bedrijf geeft. Om een beter inzicht te krijgen, is het goed de cijfers van Philips eens onder de loupe te nemen.
In 2018 genereerde Philips volgens het financiƫle jaarverslag een royalty inkomen van 272 miljoen euro. Dit is een totaal, dus inclusief royalties uit merken, modellen, auteursrecht op computerprogramma's en octrooien. Als je naar de verdeling van royalty-genererende activa kijkt, dan is vrij exact 2/3 daarvan toe te schrijven aan octrooien. Je zou dus kunnen aannemen dat Philips ongeveer 181 miljoen aan octrooilicenties van derden incasseert.
Echter ook in de circa 18 miljard totale verkoopomzet zit nog een aandeel dat aan octrooien is toe te schrijven. Dit kan conservatief op 2% of wel op 360 miljoen euro worden geschat. Het totaal percentage van het EBITA dat aan octrooien en octrooilicenties is toe te schrijven komt dan neer op 22%. Grofweg 22% van de waarde van Phillips zou je op deze manier aan octrooien kunnen toeschrijven...
Uit hun eigen boekhouding blijkt de waarde van de octrooiportefeuille ten opzichte van het balanstotaal voor 4,1% te zijn geboekt. De waardering is hier een zuiver boekhoudkundige, waarbij de boekwaarde gelijk staat aan de som van alle aanschafkosten, min de som van alle afschrijvingen, waarbij de afschrijvingstermijn circa 9 jaar bedraagt.
De werkelijke waarde zal ergens tussen de twee bovengenoemde geschatte percentages liggen. De boodschap moge duidelijk zijn; octrooien verhogen de waarde van bedrijven, dit is de tweede reden, waarom het verstandig is, octrooien op innovaties aan te vragen.

Mocht je meer willen weten over octrooien, kijk dan ook eens op het kanaal van de Octrooifabriek: https://www.youtube.com/user/octrooifabriek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten